Omega-3 er blandt de fedtsyrer, der er vigtige for os mennesker, da vores kroppe ikke fremstille dem selv. Derfor kan vi enten få omgea-3 fedtsyrer gennem kosten eller som kosttilskud.
Mens de fleste vegetabilske olier indeholder det meste af omega-6, får du omega-3 gennem fedtholdige fisk såsom makrel, sardiner, ansjos og laks. Indholdet af de vigtige omega-3-fedtsyrer EPA og DHA varierer i forskellige fiskearter, men især fede fisk er gode kilder. Andre kilder til omega-3 er for eksempel æg, hørfrøolie og nødder.
Vil du vide mere om omega-3? Læs med videre nederst på siden.
Hjerne, hjerte og syn
Når kroppen får adgang til disse essentielle fedtsyrer, danner den arakidonsyre og gammalinolensyre (GLA) af linolsyre (omega-6), mens kroppen danner eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA) af linolensyre (omega-3).
DHA hjælper med at bevare normalfunktionen af hjerne og syn. EPA og DHA bidrager til hjertets normale funktion. Bidraget til den normale funktion af hjernen og synet opnås med et dagligt indtag på 250 mg DHA. Bidrage til hjertets normale funktion opnås ved en daglig indtagelse af 250 mg EPA og DHA.
Mættede, umættede og flerumættede fedtsyrer
Fedtsyrer er opdelt i forskellige former: mættet, flerumættet (omega-3 og omega-6) og enkelumættet (omega-9). Vi er nødt til at få fedtsyrer fra de forskellige grupper i en god balance.
- Mættede fedtsyrer - findes fx i kokosfedt, smør og kød.
- Omega-3 fedtsyrer - findes for eksempel i fisk, æg, hørfrø, hørfrøolie, hampefrø, hampefrøolie og valnødder.
- Omega-6 fedtsyrer - findes i for eksempel nødder, nøddesmør, tahin, græskarkerner, solsikkefrø, bønner og linser.
- Omega-9 fedtsyrer – findes for eksempel i olivenolie, oliven og avocado.